Mercedes
01/17/2024
2 min
0

De vagus Nerve

01/17/2024
2 min
0

De Vagus Nerve: de belangrijkse zenuw van ons lichaam.

 

De vaguszenuw, een van de langste zenuwen in het lichaam, speelt een cruciale rol in ons welzijn en gezondheid. Met zijn invloed op verschillende lichaamsfuncties is het begrijpen van deze zenuw essentieel voor het bevorderen van welzijn en het verminderen van stress. Laten we duiken in de functie en het belang van de vaguszenuw, samen met enkele handige technieken om het te activeren.

 

Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit twee hoofdonderdelen: het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel. Ze zijn verantwoordelijk voor het reguleren van onbewuste functies van het lichaam, maar ze hebben verschillende functies en werken vaak als tegenpolen van elkaar.

De vaguszenuw, onderdeel van het parasympatische zenuwstelsel, strekt zich uit van de hersenstam tot aan de buik, en vertakt zich naar verschillende organen, waaronder het hart, de longen, de darmen en de maag. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van belangrijke lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling, spijsvertering en zelfs stemming.

 

Als we vermoeid en gestrest zijn en dat steeds maar blijven, betekent dit dat de Vagus Nerve niet goed werkt. We blijven hangen in de flight or flight mode en ontspannen ons niet meer goed genoeg. De bloedruk stijgt en ons hart klopt te snel. En door de stress voelen we ons opgejaagd en  halen we verkeerd adem. Namelijk te kort. Daarom is de juiste kalme ademhaling van enorm belang voor ons welzijn. 

De stresshormonen zoals de Adrenal gland, oftewel de bijnieren kliertjes, maken overuren. Evenals cortisol in de hersenen. Ons lichaam denkt dat we in gevaar zijn.

Het is nu juist die Vagus Nerve die 24 uur per dag de verbindingsweg is tussen onze organen en onze hersenen. 

Wanneer de vaguszenuw goed functioneert, kan dit tal van voordelen hebben voor onze gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming, het versterken van het immuunsysteem en zelfs het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

 

Hoe kunnen die Vagus zenuw activeren?

Heel simpel:

 

 1. Diepe ademhaling: Bewuste, diepe ademhalingsoefeningen kunnen de vaguszenuw activeren en helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel. Probeer langzaam in te ademen door de neus naar het middenrif, de adem even vast te houden en vervolgens erg langzaam uit te ademen door de mond.

   
 2. Zachte nek- en keelstimulatie: Zachtjes de achterkant van de nek masseren of met de tong de bovenkant van de mond aanraken kan de vaguszenuw prikkelen.

   
 3. Koude stimulatie: Een snelle manier om de vaguszenuw te activeren is door blootstelling aan kou, zoals een snelle plons in koud water of het gezicht met koud water spoelen.

 

 1. Hard lachen om een mop, een afbeelding, een gekke “reel”, lol maken met je vrienden

 

 1. Zingen met de muziek ( lekker in de auto, dan maakt het ook niet uit of je vals zingt) . 

 

 1. Strekken en geeuwen als pauze tussen je werkzaamheden door.

 

 1. Yoga en meditatie: Praktijken zoals yoga en meditatie kunnen helpen bij het stimuleren van de vaguszenuw door middel van diepe ademhaling en ontspanningstechnieken.

 

Het DAGELIJKS toepassen van deze eenvoudige technieken kan helpen om de vaguszenuw te activeren en te ondersteunen.

Je lichaam ontspant en door de juiste ademhaling krijg je ook meer energie. Dat alles tezamen zorgt voor een perfect en sterk immuunsysteem.

Zo zie je maar: stress vermindering en bouwen aan een gezond lichaam en hoofd is super simpel en kost niets.

 

 

 

 

Reacties
Categorieën